Wat mag ik allemaal met de foto's doen?

Eigenlijk is de vraag: wat mag ik allemaal met de foto's doen zónder jouw toestemming.
Of: wat betekent 'commercieel gebruik van de foto's is niet toegestaan'.

Aangezien dit voor veel mensen een vrij onduidelijke vraag is, zal ik dit aan de hand van een aantal voorbeelden toelichten. In het kort komt het er op neer dat niemand zonder mijn toestemming geld mag verdienen aan de foto's die ik gemaakt heb. De voorbeelden hebben vooral betrekking op foto's die gemaakt zijn in opdracht van jou.

WEL

  • Eigenlijk mag je de foto's niet zelf bewerken, dus niet doormidden knippen of een filtertje toevoegen. Ik weet dat je dit soms graag wilt doen voor wat extra vind ik leuk's en meestal kijk ik de andere kant op. Mocht je een stukje van een foto nodig hebben, dan ben ik bereid deze voor je te knippen en eventueel verder te bewerken.
  • Je mag de foto's onbeperkt op papier of canvas afdrukken en onder je hele familie- of vriendenkring verspreiden. Een digitaal fotolijstje, telefoon of mediaspeler is natuurlijk ook geen probleem. Dit alles in besloten kring.
  • Je mag de foto's op internet plaatsen, bijvoorbeeld op je Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Tinder of Relatieplanet profiel. Om te voorkomen dat iemand zomaar ineens je foto's gaat gebruiken (stelen), kun je (beter) een internet verkleining gebruiken als je de foto's openbaar publiceert. Zorg er voor dat mijn naam of logo als bron altijd duidelijk zichtbaar zijn; ze zijn dan gewaarschuwd!
  • Je mag je met de foto's aanmelden bij een modellenbureau of een castingbureau als onderdeel van je portfolio. Het bureau mag de foto's alleen gebruiken om je voor te stellen aan klanten en er zelf geen geld aan verdienen.
  • Je mag de foto's geven aan kranten, tijdschriften, televisie en websites zolang de publicatie maar persgerelateerd (nieuws) is. In dit geval moet je 'Pieter de Boer Fotografie' als bronvermelding aangeven. Publicatie door een amusementsprogramma mag dus niet.

NIET

Wat mag je dan niet met de foto's doen, wat is commercieel gebruik.

  • Je mag de foto's of de rechten op het gebruik van de foto's niet verkopen aan wie dan ook.
  • De foto's mogen niet gebruikt worden in film, video, reclame, displays, affiches, posters, fotokaartjes, folders, brochures, gidsen, advertenties en nog veel meer. Daar wordt de foto namelijk gebruikt om geld te verdienen.
  • Ook mogen de foto's niet gebruikt worden door kranten, tijdschriften, televisie en websites die niet persgerelateerd zijn.

Vaak geef ik een licentie voor een bepaald commercieel gebruik en vraag daar een vergoeding voor. Ik baseer de vergoeding op de oplage of het aantal bereikte personen, en wil nog wel eens korting geven als je reclame voor me maakt, bijvoorbeeld door mijn naam te vermelden. Overleg dit eerst!

TOT SLOT

De onbewerkte foto's die ik na afloop van een fotoshoot naar je toe stuur, mogen nooit gebruikt worden! Deze foto's zijn alleen maar bedoeld om de beste foto's uit te kiezen voor verdere verwerking.

Overleg bij twijfel altijd vooraf! Dat voorkomt problemen achteraf. Echt waar!

© 2009 - 2023 Pieter de Boer Fotografie