Wat is het verschil tussen portret, fashion en glamour?

Juridisch gezien bestaat er een aantal poseercategorieën:

  • Portret en Fashion
  • Badmode
  • Lingerie
  • Topless of Bedekt topless
  • Esthetisch naakt
  • Naakt

Daarnaast heb je verschillende genres:

  • Portret
  • Boudoir
  • Glamour
  • (...)

De poseercategorie en het genre kun je vervolgens willekeurig combineren om tot een bepaald soort foto te komen. Zo kun je bijvoorbeeld met lingerie modieus, romantisch of glamoureus poseren.

Hieronder worden de verschillende poseercategorieën en een aantal genres uitgelegd.

Poseercategorieën

PORTRET

Een portret is een afbeelding van een persoon waarbij het gezicht belangrijk is. In de meest eenvoudige vorm is dit een zogenaamd headshot zoals een pasfoto of een schoolfoto. Zo'n foto geeft aan hoe je er nu uitziet of vroeger uitzag. Vaak worden portret foto's naar aanleiding van een gebeurtenis gemaakt. Bij een complexer portret probeert de fotograaf ook de persoonlijkheid van de persoon in de foto af te beelden. Dit zou bijvoorbeeld een foto van de directeur kunnen zijn in kostuum waar duidelijk zichtbaar is dat hij de baas is.

FASHION

Bij fashion foto's gaat het vooral om de kleding die de persoon draagt en de sfeer. Een commerciële fashion foto kan zo worden opgenomen in de catalogus van een modeketen. Fashion vereist een bepaalde manier van poseren en er mogen geen storende elementen op de foto zichtbaar zijn. Je kunt natuurlijk wel een bepaalde sfeer creëren waardoor de persoon in de omgeving past.

BADMODE

Onder badmode vallen bijvoorbeeld de zwembroek, bikini en badpak. De kleding wordt gedragen in omgevingen waar meerdere mensen samen kunnen komen zoals een zwembad of het strand. Ik reken daar het turnpakje en balletpakje ook toe.

LINGERIE

Lingerie wordt vooral gedragen in besloten omgevingen zoals de slaapkamer en heeft daarmee een privé karakter.

TOPLESS / BEDEKT TOPLESS

Topless is waarschijnlijk wel duidelijk. Bij bedekt topless worden de borsten verborgen door bijvoorbeeld een kledingstuk, handdoek of je haar. Ook kun je zodanig poseren dat je borsten niet zichtbaar zijn achter je armen.

ESTHETISCH NAAKT

Ook wel artistiek naakt genoemd. Het naakte menselijke lichaam staat centraal met al zijn vormen en rondingen, en wordt op een neutrale manier gefotografeerd. Vaak wordt er gespeeld met licht en een donkere achtergrond voor een kunstzinnig effect.

NAAKT

Bij naakt heb je helemaal geen kleren aan. Je kunt neutraal poseren zodat je lichaam mooi in beeld komt, maar ook sensueel en uitdagend poseren voor een spannende foto.

Genres

PORTRET

Portret is gewoon zoals je bent. De meeste foto's vallen in dit genre.

BOUDOIR

Boudoir is een romantische sensuele vorm van fotografie waarbij je op een natuurlijke manier wordt gefotografeerd. Je draagt misschien dan wel een leuk jurkje of lingerie in een intieme omgeving maar je poseert niet op een uitdagende manier. De make-up is niet zwaar aangezet en oogt natuurlijker.

GLAMOUR

Glamour is een sensuele of erotische vorm van fotografie waarbij je zo sexy of verleidelijk mogelijk gefotografeerd wordt. Dit kan in lingerie zijn maar je kunt ook prima flirten met de camera in een mooie avondjurk of andere kleding. De make-up is meestal wat zwaarder aangezet. Een glamour model is mooi en aantrekkelijk.


Het is verstandig om van tevoren te overleggen wat de bedoeling is.

© 2009 - 2023 Pieter de Boer Fotografie