Wat is het verschil tussen portret, fashion en glamour?

Hieronder vind je wat algemene beschrijvingen.

PORTRET

Een portret is een afbeelding van een persoon waarbij het gezicht belangrijk is. In de meest eenvoudige vorm is dit een zogenaamd headshot zoals een pasfoto of een schoolfoto. Zo'n foto geeft aan hoe je er nu uitziet of vroeger uitzag. Vaak worden portret foto's naar aanleiding van een gebeurtenis gemaakt. Bij een complexer portret probeert de fotograaf ook de persoonlijkheid van de persoon in de foto af te beelden. Dit zou bijvoorbeeld een foto van de directeur kunnen zijn in kostuum waar duidelijk zichtbaar is dat hij de baas is.

FASHION

Bij fashion foto's gaat het vooral om de kleding die de persoon draagt en de sfeer. Een commerciƫle fashion foto kan zo worden opgenomen in de catalogus van een modeketen. Fashion vereist een bepaalde manier van poseren en er mogen geen storende elementen op de foto zichtbaar zijn. Je kunt natuurlijk wel een bepaalde sfeer creƫren waardoor de persoon in de omgeving past. Echte fashion foto's vind je in de Glamour en Marie Claire.

GLAMOUR

Glamour foto's zijn een verhaal apart omdat er veel verschillende definities gebruikt worden. Bij glamour foto's is de uitstraling van de persoon belangrijk en vormt de kleding een aanvulling. Een avondjurk en avond make-up kan al als glamour opgevat worden en de foto's vind je dan terug in de Veronica Magazine en Cosmopolitan. Met wat minder kleding, bijvoorbeeld lingerie of badmode, kom je terecht in de wereld van de FHM. Met nog minder kleding kom je terecht bij bladen als de Playboy.

NAAKT

Ook wel artistiek of esthetisch naakt genoemd. Het naakte menselijke lichaam staat centraal maar de geslachtsdelen zijn bedekt of enigszins verborgen. Vaak wordt er gespeeld met licht en een donkere achtergrond voor een kunstzinnig effect.

EROTIEK

Erotische foto's leggen de nadruk op de erotiek en kunnen (maar hoeven niet) opwindend zijn. Geslachtsdelen zijn enigszins of juist duidelijk zichtbaar in beeld, op wat voor manier dan ook.

 

Het is vaak verstandig van tevoren te overleggen wat de bedoeling is.

© 2009 - 2020 Pieter de Boer Fotografie